11.09.2010 21:54

Kdo na trhu prodává?

Chtěli bychom Vám formou miniseriálu představit prodejce na Černošických trzích, abyste si mohli udělat obrázek o tom, jaké produkty kupujete. Začneme naším jediným farmářem s nabídkou bio mléka a zeleniny, panem Sýkorou.


Pod značkou Dobrá farma vystupují dvě spřátelené farmy – Na Větrné Plání a Ekofarma Šmakal. Každá z farem se zabývá jiným druhem výroby, jedna rostlinou, druhá živočišnou, mají však společný cíl, dodávat na trh kvalitní produkty ekologického hospodření.

Farma Na Větrné Plání hospodaří na pozemcích o rozloze 6 ha v obci Máslovice. Zemědělství má v rodině hluboko zakořeněnou tradici. Současný hospodář, Vojtěch Sýkora, je již sedmá generace rodu. První z předků se v Máslovicích usadil již roku 1838, přičemž zemědělstvím se rodina začala živit po první světové válce v roce 1925. Farma je zaměřena výhradně na produkci zeleniny, pěstované podle zásad ekologického zemědělství. Momentálně jsou v přechodném období, tj. připravují se na certifikaci „bio“. Do budoucna počítá pan Sýkora s rozšířením své činnosti na plochu až 70 ha.

Ekofarmu Šmakal, kterou najdete v obci Okrouhlice, založil pan Antonín Šmakal v roce 1993. Od počátku se zabývá chovem skotu a na svých 400 ha hospodaří v systému ekologického zemědělství. Na části svých pozemků farma pěstuje obiloviny (špaldu, oves, žito), pohanku, hrách, brambory, jetelotrávy, další hektary jsou pak určeny pro zajištění potravy pro stádo krav a telat. Zvířata jsou na jaře, většinou v květnu, vyháněna na pastvu, kam se jim dodává i seno, senáž a minerální látky, v zimě jsou pak krmena senáží, senem, minerálními látkami a zrninami. Farma se snaží produkovat vše, co je v jejím oboru možné – maso, masné výrobky, syrové mléko a mléčné produkty (máslo, tvaroh).

V roce 2010 byl vybudován mlýn a počítá se s dostavěním skladu zrnin.

 

 

Kozí sýr, který pan Sýkora na trhu prodává pochází z ekofarmy Březí paní Emílie Citterbatové (https://www.ekofarmabrezi.cz/).

 

Výrobky Dobré farmy můžete zakoupit na intenetu – www.dobrafarma.cz , či přímo na farmách (adresy jsou uvedené zde).

 

 

 

—————

Zpět


Kontakt

Černošické trhy

u mokropeského nádraží
Zdeňka Lhoty 505
Černošice


Lucie Jislová
(+420 604 316 775)

Eva Bachiri
(+420 733 730 725)

Kristýna Petrová
(+420 604 862 449)




Trh připravuje

Karlštejnská 261

252 28 Černošice

IČ: 22903321


Tyto webové stránky jsou vytvářeny za finanční pomoci Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí.